Albert Mehrabian

* Albert Mehrabian (1939), was hoogleraar psychologie en is het meest bekend geworden door zijn publicaties over het relatieve belang van verbale en non-verbale boodschappen. Zijn bevindingen over tegenstrijdige boodschappen van gevoelens en opvattingen worden wereldwijd geciteerd op seminars over de menselijke communicatie en zijn ook bekend geworden als de 7%-38%-55%-regel.

De 3 communicatie-elementen van Albert Mehrabian: de"7%-38%-55%-regel"

In zijn onderzoek komt Albert Mehrabian (1971) tot twee conclusies.

Op de 1e plaats dat elke rechtstreekse communicatie uit 3 elementen bestaat:

Op de 2e  plaats dat de non-verbale elementen met name van belang zijn voor het overdragen van gevoelens en opvattingen, vooral als ze niet met elkaar in overeenstemming zijn: als woorden en lichaam niet overeenkomen, is men geneigd de lichaamstaal te geloven. Als een lezing of voordracht wordt gehouden, wordt de inhoud van de tekst geheel in woorden tot uitdrukking gebracht, maar non-verbale aanduidingen zijn heel belangrijk om de opvatting van de spreker ten opzichte van zijn woorden over te brengen, vooral zijn geloofwaardigheid of overtuiging

Houding en overeenstemming

Voor Albert Mehrabian zijn deze 3 elementen, op een verschillende manier, verantwoordelijk voor het gevoel dat we krijgen bij het overbrengen van een boodschap: de woorden zijn verantwoordelijk voor 7%, de intonatie/klank voor 38%, en de lichaamstaal voor 55% van die voorkeur. Ze worden vaak afgekort als de “3 V’s,” voor Verbaal, Vocaal en Visueel.                 Voor een werkzame en zinvolle communicatie over emoties, moeten deze drie gedeelten van de boodschap elkaar ondersteunen – ze moeten in overeenstemming zijn. In het geval dat er sprake is van geen overeenstemming, kan de ontvanger van de boodschap geïrriteerd raken doordat er 2 boodschappen via verschillende kanalen overkomen, die 2 verschillende richtingen aanduiden.

Het volgende voorbeeld wordt als illustratie gegeven van geen overeenstemming tussen verbale en non-verbale communicatie.

  • Verbaal: "Ik heb een probleem met je!"
  • Non-Verbaal: de persoon mijdt oogcontact, kijkt angstig, vertoont een ontoegankelijke lichaamstaal, enz.

Het is waarschijnlijker dat de ontvanger meer zal vertrouwen op de overheersende communicatievorm, die dus volgens de bevindingen van Albert Mehrabian non-verbaal is (38 + 55 %), dan op de letterlijke betekenis van de woorden (7 %).

Maak jouw eigen website met JouwWeb